Bästa laptop i budgetskiktet
Acer C720
9.3
Acer C720
2,490:-
Köp nu
Under 5,500:-
Bästa laptop i mellanskiktet
Apple MacBook Air 11" A1465 2013- (MD711 / MD712 )
9.7
Apple MacBook Air 11" A1465 2013- (MD711 / MD712 )
7,390:-
Köp nu
Under 6,500:-
Visa alla laptops

Laptops

Laptops, 7.2 out of 10 based on 6 ratings

Idag är det vanligare att folk väljer att köpa laptops än stationära datorer. Orsaken till varför folk föredrar laptops är flera. Dels är laptops något som blir allt billigare.

Förr var laptops dyra i förhållande till stationära datorer. D.v.s. man fick mindre dator och prestanda för pengarna – och det behövde finnas särskilda orsaker till varför folk valde att köpa laptops; som mobiliteten och smidigheten. Men i och med att laptops blivit så mycket billigare är det fler som känner att laptops är ett självklart alternativ. Den enda fördelen som idag kvarstår för den stationära datorn är möjligheten att kunna byta ut vissa komponenter och uppgradera efter hand. Men eftersom detta kräver viss datorkunskap är det ändå en möjlighet som få använder – och därmed är det ingen fördel för de flesta människor.

Laptops idag håller nästan lika hög prestanda som den stationära datorn – oavsett om man håller på med bara surf och ordbehandling som mer avancerad redigering och spel.

Möjligheten att ta med sig datorn överallt och bara kunna sätta sig var som helst och börja jobba är något som idag gör laptops helt överlägset jämfört med den stationära datorn.

Den stora konkurrensen mot laptops idag handlar snarare om just smidigheten. Idag finns det ju nämligen ännu mer mobila och smidiga alternativ till laptops. Idag är vissa mobiler så avancerade att de kan konkurrera med laptopsen på dessa områden. Även surfplattans intåg har inneburit ett alternativ till laptops. Då handlar det åter om prestanda och valfrihet vad man väljer. Fortfarande finns det vare sig någon mobil eller surfplatta som kan prestera lika mycket som ganska enkla laptops.

Avancerade mobiltelefoner kan sällan nå alla funktioner på internet och mer avancerade datorprogram med film och bildredigering brukar inte fungera på vare sig mobiler eller surfplattor. Om du är en mediekonsument kanske du kan nöja dig med mobil eller surfplatta. Men vill du producera media själv – och samtidigt kunna vara mobil och rörlig, då är det definitivt laptops som fortfarande är det bästa alternativet för dig. 
Söker du efter prisvärda laptops finns det flera bra märken som ändå håller låga priser.

Laptops

Idag är det vanligare att folk väljer att köpa laptops än stationära datorer. Orsaken till varför folk föredrar laptops är flera.

Dels är laptops något som blir allt billigare. Förr var laptops dyra i förhållande till stationära datorer.

Läs mer

Bärbar dator bäst i test

Att köpa en ny dator idag är både enklare och svårare än för några år sedan.

Det som gör det enklare är att datorer överlag är billigare och att du därför kan välja precis det du vill ha utan att oroa dig för att dina pengar inte ska räcka till.

Läs mer